PKO på Orkesterfestivalen – med flöjt och harpa

PKO repetiion 2023 09 18

Fredagen 29:e och lördagen 30 September blir det stor orkesterfestival i nybyggda Frihamnskyrkan.

Inte färre än 12 fritidsorkestrar, alla medlemmar i Syskonorkestrar i Väst, ger 12 konserter under två dagar och det erbjuds dessutom föreläsningar, seminarier, workshops och utställningar. Och dessutom fri entré till allt. Hela programmet för båda dagarna kan man hitta här.


Partille Kammarorkester är givetvis med och spelar, och håller vår konsert kl 19:00 på lördagen 30/9. Vi började öva in delar av programmet redan i Januari, innan vi fick göra uppehåll för att fokusera på andra konsertinsatser under våren – men har sedan ett par veckor repeterat för fullt tillsammans med Finn Rosengren.

Vi är väldigt glada att få tillfälle att spela med Cecilia Ekmark igen. Den här gången håller hon dock inte i dirigentpinnen utan är istället vår tvärflöjtssolist i Gunnar de Frumeries ”Pastoral svit för flöjt, stråkorkester och harpa”. Ett riktigt flöjtekvilibristiskt verk i stundatals halsbrytande tempon som verkligen sätter orkestern på prov.

På harpa har vi engagerat Malin Kjellgren, frilansande och nyutexaminerad harpist från Högskolan för Scen och Musik i våras, som förutom insatser på Frumerie spelar med oss i Arnold Schönbergs ”Notturno”. Riktigt roligt, och sannolikt första gången vi faktiskt spelar med en harpist som del av ett eget konsertprogram.

Malin Kjellgren, Finn Rosengren och Cecilia Ekmarkrepetition i Partille församlingshem

Utöver Frumerie och Schönberg kommer vi även att bjuda på Jakob Adolf Häggs ”Pianostycke i B-dur”, arrangerat för stråkorkester av Finn Rosengren, samt Jean Sibelius ”Suite Caracteristique”.
Hoppas vi ses, och hörs!


PKO:s konsert under SIV Orkesterfestivalen finansieras med bidrag från Ideell Kulturallians och Sveriges orkesterförbund och är del av ett kulturprogram inom Kulturens bildningsverksamhet.

Midsommar på Kåsjögården

Att få förfrågan, och att kunna medverka vid midsommarfirandet på Kåsjögården i Partille är alltid lika kul. Även i år stod medlemmar ur Partille Kammarorkester för musikunderhållningen, tillsammans med spelmannen Jack Johansson och under ledning av Ingrid Sjönnemo. Det blev ett soligt, roligt och välbesökt midsommarfirande med enligt utsago närmare 2 000 besökare – i alla åldrar.

Det bjöds på traditionella spelmanslåtar såsom Gånglåt från Mockfjärd, Skara brudmarsch, Polonäs från Sexdrega, Gärdebylåten och Gånglåt från Äppelbo. Även sommarklassiker såsom Idas sommarvisa, och allsång till ”Änglamark”, ”Uti vår hage” samt ”Nu grönskar det”. Och givetvis blev det en hel massa klassiska danslekar runt midsommarstången.

PKO på ”Oluffs Galej”

Oluffs Galej

För andra året i rad anordnade Partille Kommun barn- och ungdomsfestivalen ”Oluffs Galej” lördagen 17 juni. En heldag med med artister på scen, ponnyridning, ansiktsmålning och en massa föreningsaktiviteter för barn. Partille Kammarorkester medverkade såklart och underhöll med musik, berättade om vad vi gör samt om kommande projekt. Var man sugen på att testa att hålla fiol och stråke så gick det även bra och det erbjöds även en liten poängpromenad i tältet med möjlighet att vinna priser från musikskolan.se.

Snart sommar, men först lite mer musik!

Terminens sista konsert framfördes somrigt och värdigt med Förklädd Gud i Jonsereds kyrka. Partille Kammarorkester tar nu sommaruppehåll från måndagsrepetitionerna, men innan vi tar sommarlov helt och hållet återstår två event, med mindre ensemble och musik av helt annan och folkligare karaktär:


Oluffs Galej

17 juni kl 11-17

Partille Kommuns Barn- och ungdomsfestival ”Oluffs Galej” bjuder på program med artister på scen, ponnyridning, ansiktsmålning och en massa föreningsaktiviteter för barn. Självklart är vi med på ett hörn också!

Partille Kammarorkester föreningsaktivitet kl 12-14.30: 

Gå en tipspromenad med musiktema och vinn priser sponsrade av ”Musikskolan.se”. PKO underhåller med kammarmusik med folkligt och somrigt inslag. I pauserna berättar vi mer om föreningen, och nyfikna barn och vuxna får gärna prova att spela med stråke! 

12.00-12.30 – Musikalisk poängpromenad med Partille Kammarorkester 

12.45-13.15 – Arco –  ”Med stråke”
Drop in frågor, Lär dig hur man håller i en fiol och stråke, info om konserter och workshops i höst m m

13.15-13.45 – Musikalisk poängpromenad med Partille Kammarorkester

14.00 – Prisutdelning av poängpromenaden 
Vinster sponsrade av Musikskolan.se  (Öckerö) 

Läs mer om eventet och se hela programmet här


Midsommarfirande vid Kåsjögården

23 juni kl 14-16

Det blir traditionsenligt midsommarfirande med musik, stångklädning och -resning och självklart dans runt midsommarstången. Violinist Ingrid Sjönnemo, folkmusiker Jack Johansson och medlemmar ur Partille Kammarorkester spelar folkmusik och sommarvisor.

Läs mer om midsommarfirandet och se hela programmet härSen tar vi sommarlov på riktigt, och samlas igen i augusti när det är dags att börja repa inför den Västsvenska orkesterfestivalen med Syskonorkestrarna i Väst som går av stapeln 29-30 september. Det blir två fullspäckade musikdagar med inte färre än 15 olika orkestrar i den nybyggda Frihamnskyrkan i Göteborg.

Håll ögon och öron öppna för mer information!