God Jul 2021

Partille Kammarorkester önskar alla en riktigt God Jul!

Den 13/12 avslutade vi spelåret 2021 och genomförde årets sista workshop med inbjudna musikanter, ”Julmusik för stråkar”. Då workshopen var en del i vår digitala satsning passade vi givetvis på att spela in en liten julhälsning.

Stort tack till alla som stöttat oss och medverkat under det här märkliga året!

Partille Kammarorkester – Shepherds in the Field

Workshop – Julmusik för Stråkar

Workshop - julmusik för stråkar

Partille Kammarorkester bjuder in till workshop med jultema 13/12

Längtar du efter att spela i en stråkorkester? Har du kanske spelat förut men det var länge sedan? Eller vill du bara prova ett nytt spelsammanhang? Välkommen att spela med oss!


På Luciadagen 13/12 bjuder Partille Kammarorkester in dig som spelar violin, viola, cello eller kontrabas till vårt sista rep för terminen. Stråkpedagog Malin Bergman leder en workshop med julmusik passande för stråkorkester.

Är du ung, pensionär eller mittemellan spelar ingen roll, vi delar spelglädje under samma förutsättningar. Det blir traditionella jullåtar, Corellis julkonsert och Telemanns Concerto Polonois. Noter skickas givetvis ut i förväg. 

Möjlighet för intresseanmälan är nu avslutad

Men vill du komma och spela med oss någon annan gång är du givetvis välkommen att höra av dig.


Program workshop – Julmusik för Stråkar

19.00 Workshop med julmusik för stråkar, Malin Bergman
20.10 Luciafika och info från styrelsen
20.30 – 21.15 Fortsättning workshop, eventuellt inspelning

Lokal: Partille Församlingshem

Partille Kammarorkester
Partille Kammarorkester 2021


Övrig information

Workshopen 13/12 anordnas i samarbete med studieförbundet KULTURENS och rapporteras enligt Kulturens regler för studieförbundsverksamhet. Vid bekräftad medverkan kommer vi därför behöva ta in ytterligare personuppgifter i form av personnummer.

Under hösten har orkestern haft ett pågående projekt med ljud- och videoinspelning. Delar av workshopen kan komma att spelas in eller fotodokumenteras samt användas för spridning i våra sociala kanaler och på hemsidan. Vid medverkan kommer vi därför även att be dig fylla i ett separat samtyckesformulär.

Har du några frågor och funderingar?
Skicka ett mail till  info@partillekammarorkester.se 
eller kontakta ordförande Ingeborg Palmér på 0797964481 


Workshop – med Karlsson Barock

Partille kammarorkester och Karlsson Barock

Den 22/11 hade vi ännu en workshop i höstens satsning ”Folk och Barock – Digitalt 2021”. Då den första workshopen med Jack Johansson gick i folkmusikens tecken, dedikerades den andra helhjärtat till barocken.


Den här gången var det Göran Karlsson (piano), Marie-Louise Marming (violin) och Kristina Lindgård, (cello) från Karlsson Barock som kom på besök till oss i Partille församlingshem och höll en helkvälls workshop där vi spelade Telemanns Burlesque de Quixotte. En overtyr och sex kompletterande stycken i form av barockdanser. Komplett med väderkvarnsattacker, galopperande åsnor och längtansfullt suckande (stråkar) åt prinsessan Dulcinea.


Karlsson Barock har sin hemvist i Göteborg och består av ett femtontal musiker med hjärtat i den tidiga musiken. Gemensamt har de passionen för barockmusik och på tidstypiska instrument spelar Karlsson Barock orkestermusik ur den europeiska musikskatten från 1600- och 1700-talen.


Årets sista workshop handlar kanske inte så mycket folk eller barock – men är desto mer säsongsrelaterad. Den 13/2 håller vi en workshop med enbart julmusik, och vi bjuder in alla som skulle vilja vara med och spela med oss.

 • God Jul 2021

  Partille Kammarorkester önskar alla en riktigt God Jul! Den 13/12 avslutade vi spelåret 2021 och genomförde årets sista workshop med inbjudna musikanter, ”Julmusik för stråkar”. Då workshopen var en del i vår digitala satsning passade vi givetvis på att spela in en liten julhälsning. Stort tack till alla som stöttat oss och medverkat under det …Alla Partille Kammarorkesters workshops under ”Folk och Barock – Digital 2021” genomförs med hjälp av bidrag från Studieförbundet Kulturens.

Folkmusik med Jack Johansson

Workshop 8/11 och 15/11 med Jack Johansson – ”Folk och Barock – Digitalt 2021”.

I och med att pandemin satte käppar i hjulen vad gällde ”vanliga” repetitioner och konserter så fick vi hitta alternativa sätt att öva, umgås och ändå hålla spelandet uppe under året.
I februari 2021 körde vi två digitala Zoom-rep tillsammans med folkmusikern Jack Johansson över Zoom.

Zoom-repetition 8/2 med Jack Johansson – Polonäs nr 7

Vi fick en pedagogisk genomgång av ett antal polskor både ur ett historiskt och musikaliskt perspektiv, framförallt av ett par utvalda polonäser från Sexdregasamlingen. Jack spelade, vi spelade efter (efter bästa förmåga) och gick igenom steg för steg. Det var mycket uppskattat och vi planerade redan då att återbesöka folkmusiken tillsammans med Jack när restriktionerna väl släppte och vi fick möjlighet att träffas fysiskt igen.

Workshop

Som ett led i vår satsning att genomföra ett antal workshops på temat ”Folk och Barock – Digitalt 2021” blev det just Jack som blev inbjuden att hålla i två folkmusik-workshops med oss i Partille Kammarorkester.

Den första workshopen gick av stapeln 8/11 och följdes upp veckan därpå den 15/11.
Det övades både ”gung”stråk, tidiga ettor, förslag, drillar, ornament och baktakter i ”Nordic Wolf”, ”Näckens Polska”, ”Polonäs nr. 1” och ”Polonäs nr. 7” från Sexdregasamlingen samt ”Vals från Seglora”. Riktigt kul, och stundtals förvånansvärt svårt, men garanterat en nyttig övning i att försöka spela mer med öronen än ögonen.


Alla Partille Kammarorkesters workshops under ”Folk och Barock – Digital 2021” genomförs med hjälp av bidrag från Studieförbundet Kulturens.

Konsert i Sankt Pauli kyrka

Konsert PKO - Musik i Allhelogonatid

Konsert: Musik i Allhelgonatid – med Sankt Pauli kyrkokör

Plats

Sankt Pauli kyrka, Göteborg

Datum

2021 11 07


Program

 • Samuel Barber – Sure on this Shining Night (PKO)
 • Samuel Barber – Agnus Dei (PKO och Sankt Pauli kyrkokör)
 • Bjarne Slögedal – Å, hvor salig det skal blive (Orgel)
 • Johann Melchior Molter – Concerto Pastorale (PKO)
 • Laura Netzel – I natten (PKO och Sankt Pauli Kyrkokör)
 • Ola Gjeilo – Song of the Universal (PKO och Sankt Pauli kyrkokör)
 • Samuel Barber – Sure on this Shining Night (Sankt Pauli kyrkokör )

Dirigent: Pierre Torwald
Solist: Mikael Holmlund

Konsertaffisch Musik i Allhelgonatid – Sankt Pauli Kyrka 7/11

Musik i Allhelgonatid – 7/11

Höstens nästa konsert för Partille Kammarorkester blir den 7 november i Sankt Pauli Kyrka 18:00 – 19:00.


Just nu repeterar vi intensivt inför vår medverkan på musikgudstjänst i Sankt Pauli kyrka.
PKO ackompanjerar Sankt Pauli kyrkokör under ledning av Mikael Holmlund i Song of the Universal av Erik Gjeilo, Sure on this Shining Night av Barber/Moss, I Natten av Laura Netzel/Viktor Rydberg samt Adagio for Strings/Agnus Dei av Samuel Barber.


Vi framför även Concerto Pastorale av Johann Melchior Molter och en orkesterversion av Sure on this Shining Night.

Dirigent: Pierre Torwald
Körledare, piano/orgel : Mikael Holmlund.

Fri entré

Concerto Pastorale Johan Melchior Molter

Senaste inläggen


Konsert – Orkesterfestivalen 2021

Vår första konsert på ett och ett halvt år!

Plats

Gustav Adolfskyrkan, Borås

Datum

2021 09 11


Orkesterfestivalen 2021 var en del av Borås 400-årsjubileum och bestod av flera konserter som framfördes av ett antal medlemsorkestrar från den idéella föreningen Syskonorkestrarna i Väst (SiV).

Det var både efterlängtat och oerhört roligt att äntligen kunna få spela inför publik igen när pandemirestriktionerna tillät. Förutom Partille Kammarorkester spelade även Brassensemblen ur Borås Symfoniorkester, Göteborgs Salongsorkester, Göteborgs Akademiska Symfoniorkester och Borås Salongsorkester.

Platserna var begränsade till 100 sittande publik i kyrkan, men konserterna filmades och sändes även live på storbildsskärm utanför kyrkan.

PKO konsert Gustav Adolfskyrkan, Borås

Vårt program

 • Henry Purcell – Sonat för trumpet och stråkorkester
 • Dag Wirén – Andante ur serenad för stråkorkester
 • Ika Peyron – Humoresk, Melodiskt fantasistycke
 • Georg Friedrich Händel – Concerto Grosso Op. 6, nr. 5

Solist och dirigent: Pierre Torwald

Orkesterfestival i Borås – 11/9 2021

Äntligen konsertdags! Efter en lång väntan, längtan och kämpande med digitala repetitioner det senaste året ser vi nu fram emot att få spela ihop – och för andra – igen.

Om inte några sista minuten-rekommendationer och förhållningsorder från Folkhälsomyndigheten eller arrangören sätter käppar i hjulen, så blir det orkesterfestival tillsammans med ett antal andra orkestrar från Syskonorkestrarna i Väst (SiV).

Orkesterfestivalen är en del av Borås 400-årsjubileum och hålls i Gustav Adolfs kyrka i Borås, lördagen den 11 september. Det bjuds på olika konserter under hela dagen med start kl. 12.00 och Partille Kammarorkesters konsert börjar 12:45.

Arrangemanget följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring pandemin.
Det är fri entré, men platserna är begränsade, så kom gärna i god tid. För de som inte får plats inne i kyrkan streamas även konserterna på storbildsskärm utanför – så vi hoppas på riktigt bra väder.


Vårt program

 • Henry Purcell – Sonat för trumpet och stråkorkester
 • Dag Wirén – Andante ur serenad för stråkorkester
 • Ika Peyron – Humoresk, Melodiskt fantasistycke
 • Georg Friedrich Händel – Concerto Grosso Op. 6, nr. 5

Solist och dirigent: Pierre Torwald


Hålltider orkesterfestivalen

12:00 – 14:00

 • Blåsare ur Borås Symfoniorkester
 • Partille Kammarorkester
 • Göteborgs Salongsorkester med gästsolist Carolina Sandgren från Göteborgsoperan

16:00 – 18:00

 • Göteborgs Akademiska Symfoniorkester
 • Borås Salongsorkester under ledning av Jan Hjalmarsson
Officiell affisch för Orkesterfestivalen

PKO:s deltagande i festivalen finansieras med stöd från studieförbundet Kulturens.

Kick-off – En dag för samklang och samband

pko_uppstart_2021

Efter en lång period av digitala distansrep, kickade orkestern igång igen med en uppstartsdag på Billströmska Folkhögskolan 14/8. Så roligt att åter spela tillsammans och träffa alla igen!

Vi repeterade en hel dag på det program som skall framföras vid Orkesterfestivalen i Borås 11 september, men hann även spela igenom ett stycke av Vivaldi för 4 violiner. Efter en hel dags repeterande kändes det som vi åter hade hittat samspelet som orkester igen. Kvällen avslutades med god mat och gott umgänge utomhus på Malins altan. 

Folk och Barock – digitalt 2021

Folk och Barock – digitalt 2021 är samlingsnamnet på ett projekt som sammanfattar vad vi arbetat med under covidåret.


Projektet beviljades bidraget –Kulturens kapillärer från Ideell Kulturallians som stödjer lokalt engagerade föreningar att genomföra covidanpassad kulturell verksamhet under 2021. 

I satsningen ”Kulturens kapillärer” stöttar Ideell kulturallians 216 projekt runt om i Sverige

Under våren 2021 var Partille Kammarorkester mer digital än någonsin. 


Med ett lånat Zoom-konto övade vi våra stämmor via en gemensam spotifylista och sänkte speltempot med appen Amazing Slow Downer.
Under våren genomförde vi :

 • 12 digitala orkesterrep med vår barock-erfarna dirigent Pierre Torwald
 • 4 digitala workshops med folkmusikern Jack Johansson
 • 1 digitalt musikquiz

Läs mer om vårt digitala spelår 

För bidraget vi fått från Ideell Kulturallians har vi nu köpt in ett eget Zoom-abonnemang, appen Amazing Slow Downer, teknik och tjänst för digital lagring av ljudfiler, och så har vi anlitat extra repetitör för de utomhusrep som vi genomförde i maj/juni. Men största delen av bidraget har vi satsat på inköp av egen ljud och videoinspelningsutrustning. 

Utrustningen kommer kunna användas i pedagogiskt syfte för att spela in och dela övningsstämmor, genomföra digitala repetitioner eller workshops och senare spela in våra konserter och dela digitalt till publik.

Som inspiration gick i våras tre av våra medlemmar SOF:s kurs i streaming. Med de tips de fick därifrån och med bidrag från Ideell Kulturallians har vi nu köpt in ljudinspelningsutrustning, videokameror och mikrofoner. Under hösten kommer vi fokusera på att lära oss använda utrustningen,genom att då och då spela in våra egna rep. Första övningstillfället blir vid repet 30 augusti.