Orkesterfestival i Borås – 11/9 2021

Äntligen konsertdags! Efter en lång väntan, längtan och kämpande med digitala repetitioner det senaste året ser vi nu fram emot att få spela ihop – och för andra – igen.

Om inte några sista minuten-rekommendationer och förhållningsorder från Folkhälsomyndigheten eller arrangören sätter käppar i hjulen, så blir det orkesterfestival tillsammans med ett antal andra orkestrar från Syskonorkestrarna i Väst (SiV).

Orkesterfestivalen är en del av Borås 400-årsjubileum och hålls i Gustav Adolfs kyrka i Borås, lördagen den 11 september. Det bjuds på olika konserter under hela dagen med start kl. 12.00 och Partille Kammarorkesters konsert börjar 12:45.

Arrangemanget följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring pandemin.
Det är fri entré, men platserna är begränsade, så kom gärna i god tid. För de som inte får plats inne i kyrkan streamas även konserterna på storbildsskärm utanför – så vi hoppas på riktigt bra väder.


Vårt program

 • Henry Purcell – Sonat för trumpet och stråkorkester
 • Dag Wirén – Andante ur serenad för stråkorkester
 • Ika Peyron – Humoresk, Melodiskt fantasistycke
 • Georg Friedrich Händel – Concerto Grosso Op. 6, nr. 5

Solist och dirigent: Pierre Torwald


Hålltider orkesterfestivalen

12:00 – 14:00

 • Blåsare ur Borås Symfoniorkester
 • Partille Kammarorkester
 • Göteborgs Salongsorkester med gästsolist Carolina Sandgren från Göteborgsoperan

16:00 – 18:00

 • Göteborgs Akademiska Symfoniorkester
 • Borås Salongsorkester under ledning av Jan Hjalmarsson
Officiell affisch för Orkesterfestivalen

PKO:s deltagande i festivalen finansieras med stöd från studieförbundet Kulturens.

Kick-off – En dag för samklang och samband

pko_uppstart_2021

Efter en lång period av digitala distansrep, kickade orkestern igång igen med en uppstartsdag på Billströmska Folkhögskolan 14/8. Så roligt att åter spela tillsammans och träffa alla igen!

Vi repeterade en hel dag på det program som skall framföras vid Orkesterfestivalen i Borås 11 september, men hann även spela igenom ett stycke av Vivaldi för 4 violiner. Efter en hel dags repeterande kändes det som vi åter hade hittat samspelet som orkester igen. Kvällen avslutades med god mat och gott umgänge utomhus på Malins altan. 

Folk och Barock – digitalt 2021

Folk och Barock – digitalt 2021 är samlingsnamnet på ett projekt som sammanfattar vad vi arbetat med under covidåret.


Projektet beviljades bidraget –Kulturens kapillärer från Ideell Kulturallians som stödjer lokalt engagerade föreningar att genomföra covidanpassad kulturell verksamhet under 2021. 

I satsningen ”Kulturens kapillärer” stöttar Ideell kulturallians 216 projekt runt om i Sverige

Under våren 2021 var Partille Kammarorkester mer digital än någonsin. 


Med ett lånat Zoom-konto övade vi våra stämmor via en gemensam spotifylista och sänkte speltempot med appen Amazing Slow Downer.
Under våren genomförde vi :

 • 12 digitala orkesterrep med vår barock-erfarna dirigent Pierre Torwald
 • 4 digitala workshops med folkmusikern Jack Johansson
 • 1 digitalt musikquiz

Läs mer om vårt digitala spelår 

För bidraget vi fått från Ideell Kulturallians har vi nu köpt in ett eget Zoom-abonnemang, appen Amazing Slow Downer, teknik och tjänst för digital lagring av ljudfiler, och så har vi anlitat extra repetitör för de utomhusrep som vi genomförde i maj/juni. Men största delen av bidraget har vi satsat på inköp av egen ljud och videoinspelningsutrustning. 

Utrustningen kommer kunna användas i pedagogiskt syfte för att spela in och dela övningsstämmor, genomföra digitala repetitioner eller workshops och senare spela in våra konserter och dela digitalt till publik.

Som inspiration gick i våras tre av våra medlemmar SOF:s kurs i streaming. Med de tips de fick därifrån och med bidrag från Ideell Kulturallians har vi nu köpt in ljudinspelningsutrustning, videokameror och mikrofoner. Under hösten kommer vi fokusera på att lära oss använda utrustningen,genom att då och då spela in våra egna rep. Första övningstillfället blir vid repet 30 augusti.

Erfarenheter från ett digitalt orkesterår! 

Varje måndag sedan november 2020 har det varit digitala rep via Zoom och närvaron har varit hög! Många har uppskattat att ses via skärmen och det har varit ett sätt att hålla igång sina instrument, men också ett sätt att upprätthålla föreningskänslan. 

I början var det mer teoretiska genomgångar av stråk och betoningar. Men sedan början av året har orkestern spelat sina stämmor i repertoiren med Spotify-musik som bakgrundsljud.  

Det blev snart en vana för alla att koppla upp sig digitalt, se varandras hemmakontor på skärm, trassla upp sina hörlursladdar, innan det var det dags att spänna stråken och dela stämton. Det stora hindret under repen var att varken vi eller dirigenten hörde varandra, utan det man hörde var ens egna tappra försök att hänga med i professionella orkesterns allt för höga tempo.

Sedan april ökade vi tempot med 2% i taget

De digitala repen fick ett lyft när vi upptäckte appen Amazing Slow Downer. Appen spelar upp digitalt lagrad musik i det tempo man själv önskar, fast bibehåller tonhöjden.

Känslan var just Amazing!  Äntligen kunde dirigenten välja lämpligt övningstempo och repetera de svåra partierna med 2% tempoökning i taget, tills vi successivt höjt till måltempo. Mycket effektivt.

Amazing Slow Downer kostar visserligen några hundralappar men är ett bra tips för alla som vill öva hemma!

Workshop – folkmusik

Folkmusikern Jack Johansson har tidigare anlitats vid en konsert med folk och barocktema 2019. Nu som färdigutbildad folkmusiker vid Musikhögskolan i Stockholm genomförde han digitala workshops för PKO från sin musik-studio i hemmet. Tekniken att spela före och härma är vanligt förekommande när man lär ut folkmusiklåtare och fungerar utmärkt över zoom, så länge alla utom ledaren har mikrofonen avstängd.

Orkestern lärde sig 4-5 folkmusiklåtar och fick även tips om drillar och ornament typiska för folkmusik. I höst hoppas vi kunna genomföra en uppföljande workshop live, där vi kan få till ett härligt folkmusiksväng. 

Vem vet, kanske delar vi med oss av folkmusiken vid någon konsert framöver ?


Orkestern söker nu bidrag för att kunna genomföra fler workshop med både barockmusik och folkmusik i november. Mer information kommer.

Konsertplaner 2021

Om att hoppas på det bästa – och planera för det.

PKO jobbar på under våren med våra digitala repetitioner och vi väntar med spänning på att Covid-19 skall klinga av i takt med att fler av oss blir vaccinerade. När begränsningarna för att träffas och repetera normalt försvinner är dock fortfarande ett stort frågetecken – vilket naturligtvis gör det rätt svårt att göra konsertplaner framöver med någon slags definitiv säkerhet. Den här pandemin har ju ryckt undan mattan för oss ett par gånger tidigare. Men förhoppningen är ändå att vi i alla fall kommer ha möjlighet att komma igång inom en hyfsat snar framtid och hinna repa ihop oss samt genomföra ett par konserter innan året är till ända.

Repertoir 2021

Under hösten 2020 och våren 2021 har vi bl a jobbat med Händel – Concerto Grosso op 6, nr 5, Bach Dubbelkonsert, Dag Wirén – Serenad för stråkorkester och Purcell – Sonat för trumpet.

Ute är det nya inne

Det börjar ju bli både varmare och ljusare kvällar. Och en del av oss är på god väg att bli fullvaccinerade. Vi håller just nu på att se över möjligheter för att träffas och repa i mindre grupper om max 8 personer – utomhus och med tillräckligt avstånd.

Konsertplaner 2021

Om allt går som det ska, återgår till mer normala omständigheter och fysiska repetitioner blir möjliga, så hoppas vi kunna genomföra ett par konserter senare i höst:

 • Lördag 11/9 – Konsert i Borås, med Syskonorkestrarna i Väst
 • Söndag 7/11 – Konsert med S:t Pauli kyrkokör och Mikael Holmlund, piano
 • December – den traditionsenliga julkonserten i Jonsereds Kyrka

Att repetera i pandemitider


Vem kunde ana att vi såhär ett år efter att Covid-19 slog till fortfarande inte skulle ha möjlighet att träffas på vanligt vis och spela ihop?

Pandemin har ställt hela samhället på ända, och inte minst kulturutövande på alla nivåer har blivit oerhört lidande. Inga gemensamma repetitioner. Inga konserter. Och det är i förlängningen både svårt och ganska tråkigt att enbart öva på egen kammare.

Hur gör man då som stråkorkester för att hålla ångan uppe?

Att träffas fysiskt och och spela ihop är tyvärr fortfarande en omöjlighet, men vi i Partille Kammarorkester har sedan hösten 2020 ändå försökt hitta sätt och alternativa vägar att ses regelbundet och repetera – och lyckats behålla både engagemang och intresse. Med digitala hjälpmedel, stort engagemang från både orkestermedlemmar, dirigenter och utomstående professionella musiker har vi fortsatt kunnat umgås, spela och lära oss en en hel massa nytt tillsammans.

Genom att ”låna” en av medlemmarnas arbetsplats Zoom-konto (en digital videochat-tjänst) har vi sedan i november 2020 fortsatt kunnat ses och höras varje måndag på våra vanliga repetitionstider.
Till dags dato har vi genomfört närmare tjugo digitala repetitioner, där i alla fall långt fler än hälften av orkestermedlemmarna regelbundet kunnat medverka. Och vi försöker regelbundet hitta nya sätt att utnyttja de digitala möjligheterna för att fortsätta spela ihop.

Går det att spela tillsammans, på riktigt?

Nja. Utan ännu mer avancerad teknisk utrustning och uppkoppling så går det inte riktigt. Den lilla fördröjningen i ljud gör det omöjligt att musicera ihop på ”vanligt” vis. Men det går givetvis alldeles utmärkt att teoretiskt gå igenom stycken, noter, stråksättning, fraseringar, tempon med mera. Och det går faktiskt att spela samtidigt, med vissa kompromisser.

Under hösten och början av året har Pierre Torwald varit anlitad dirigent, och genom att han gått igenom styckena med oss för att sedan styra uppspelning av desamma via en gemensam Spotifylista och simultant dirigerat – har vi ändå kunnat lyssna och spela tillsammans. (Om även med våra egna mikrofoner avslagna för att det inte skall bli total kakafoni). Den enda som har haft mikrofonen på är alltså vår dirigent, som därigenom kunnat räkna in, ge muntlig input och uppdatera oss med taktsiffror etc.

Det blir naturligtvis inte samma sak som att faktiskt träffas och spela ihop, men det har faktiskt fungerat förvånansvärt bra! Under våren kommer vi att fortsätta med våra digitala träffar och repetitioner, med hopp om att vi snart kan träffas på riktigt igen.

God Jul & Gott nytt Spelår!

Vi får hålla ut ett tag till, men snart är 2020 över – med förhoppningen att vi kan återgå till lite mer normala repetitionsformer under 2021.

Orkestern började starkt efter sommaruppehållet med att repetera i mindre omfattning – men med lika stort engagemang. Vi var visserligen något färre än vanligt, men med tydliga regler och rutiner för social distansiering, ordentliga mängder handsprit och gott om plats mellan stolarna lyckades vi ändå genomföra ett antal riktigt bra repetitioner under ledning av Pierre Torwald. Våra planerade konserter för året blev ju inställda redan i våras, men vi hade siktet inställt på att kunna genomföra en konsert – under någon form – i Januari.

Covid-säkrat rep i Partille Församlingshem

Digitala repetitioner

När de hårdare rekommendationerna och restriktionerna slog till i höstas fick vi tyvärr tänka om. Vi ville fortfarande öva och träffas, men att kunna spela tillsammans digitalt över nätet ställer rätt stora krav på såväl teknisk utrustning och uppkoppling utan fördröjning. Men skam den som ger sig!
Med telefoner, iPads, datorer och ett ordentligt ZOOM-konto har vi under hela hösten genomfört flera digitala repetitioner tillsammans. Genom att gemensamt lyssna på andras inspelningar, metodiskt gå igenom styckena – såväl alla tillsammans som uppdelade i olika stämmor under ledning av Pierre och Malin, stråksätta och diskutera har vi lyckats få till flera riktigt givande och berikande rep. Med förvånansvärt få tekniska fadäser!

Vi håller i och håller ut

Det blir självklart aldrig samma sak som att träffas och spela på riktigt – men måndagarna under hösten har varit riktigt givande och ett trevligt avbrott i den annars så bedrövliga isoleringen. Och i kombination med uppmanat flitigt övande på egna kammare fanns länge en förhoppning om att vi faktiskt skulle kunna genomföra en konsert på andra sidan nyår.


Nu ser tyvärr pandemin ut att hålla i sig ett bra tag till. Vi kommer sannolikt inte att kunna träffas fysiskt på ett bra tag ännu, men planerar i minsta fall kunna fortsätta träffas digitalt även efter nyår. Det innebär tyvärr att vi givetvis ännu en gång måste skjuta fram planerna på att kunna genomföra en konsert. Inte minst för att vi faktiskt behöver hinna öva gemensamt en del också – hur duktiga vi än varit på att hålla fingrar och stråkar igång på egen hand mellan de digitala sammankomsterna.


Nu ser vi fram emot en God (och smittfri) Jul samt ett Gott Nytt Spelår 2021.

God jul och Gott slut, med digitala rep kan vi alla hålla ut! 

Partille Kammarorkester

Konsert trots Covid

Vi fick ju hastigt, och olustigt, ställa in årets alla planerade konserter i våras. Först konserten i Partille Kulturum den 25:e april, där inte mindre än två av våra återkommande dirigenter – Finn Rosengren och Pierre Torwald – skulle vara med. En bakom pulten och en som solist. Sedan även den planerade konserten i Jonsereds kyrka 31/5 med solister från musikskolan och Bachs dubbelkonsert som huvudnummer, och en konsert i Skara Domkyrka den 20/9 tillsammans med Skarabygdens symfoniorkester.

Det är riktigt roligt att ha kommit igång med våra repetitioner igen. Trots pågående pandemi med allt vad det innebär med social distansiering, säkerhetsrutiner och att alla tyvärr inte kan vara med. Men det blir ju alltid roligare att repetera om man har en konsert eller framförande att repetera mot – så vi siktar på att genomföra en konsert i januari. Givetvis kommer vi inte att kunna hålla en ”normal” konsert p g a rådande smittskyddsrutiner och rekommendationer. Men det ser trots allt ut som att vi kan genomföra den för en mindre publik och hoppas även på att kunna livestreama det hela med hjälp av Kulturens bildningsförbund.

Om allt går i lås så blir det alltså konsert i Partille Kulturum den 30/1, med dirigent Pierre Torwald och följande program:

 • Bach Dubbelkonsert – Solister från kulturskolan
 • Dag Wirén – Serenad för stråkorkester
 • Ika Peyron – Humoresk


Mer information följer närmare inpå konsertdatum. Tills dess repar vi på och håller spelhumöret uppe!

Årsmöte och folkmusik

Föreningens årsmöte 2020 hölls i Jonsereds kyrka 28/9, under så Coronasäkrade former som möjligt.

Själva årsmötet hölls utomhus och efter att ha gått igenom alla ärendepunkter utan invändningar från medverkande föreningsmedlemmar bjöds givetvis på obligatorisk fika.

PKO:s ordförandeklubba som överlämnades officiellt till föreningens nya ordförande, Ingeborg Palmér.

Givetvis hann vi med lite musik också! För de som ville vara med hade Gunnar ordnat fram ett antal enkla stycken som vi spelade a vista, stående och väl utspridda i kyrksalen.

Äntligen igång igen!

Partille Kammarorkester fick precis som alla andra fritidsorkestrar hastigt och olustigt avbryta alla repetitioner och planerade konserter när COVID-19 slog till i början av året. Men efter lång väntan och längtan efter att komma igång med våra sedvanliga måndagsträffar har vi nu börjat repetera så smått igen.

Givetvis följer vi såväl Folkhälsomyndighetens som Sveriges Orkesterförbunds rekommendationer om social distansiering och rutiner när vi väl träffas med handsprit, separat uppackning och ordentliga avstånd. Det är tyvärr långt ifrån alla medlemmar som kan eller bör vara med ännu och vi hoppas naturligtvis att den rådande pandemin snart skall vara över så vi kan återgå till full styrka.Tills dess blir det varken pultspel (många gånger en utmaning i sig att spela ihop när man sitter med två meters mellanrum) eller gemensam fikapaus – men det är naturligtvis oerhört mycket roligare än att bara spela för sig själv hemmavid.