Rococo Reflections

Partille Kammarorkester framför konsert ”Rococo reflections” med den framstående blockflöjtsvirtuosen Per Gross söndagen den 5 maj kl 17:00 i Jonsereds kyrka – denna fantastiska kyrka ligger ståtligt på en höjd omgiven av en välkomnande kyrkoträdgård som förhoppningsvis förstärker konsertupplevelsen med såväl vårfärger som fågelsång.

Konserten har fritt inträde och programmet ligger mycket väl inom ramarna för det Partille Kammarorkester allt som oftast själva beskriver oss spela:

“…klassisk musik från barock till nutid, gärna verk som annars sällan spelas, samt nyskriven musik.”

Att konsertprogrammet innehåller välkänt örongodis som alla njuter av, varvat med nyskrivet verk och repertoar som inte hörs så ofta, gör att lyssnaren får en fin balans mellan att inspireras av det nya, upptäcka det okända och vila i det trygga – precis som livet!


Om konsertprogrammet

Rococo reflections av Andrea Tarrodi (f.1981) uruppfördes 2023 av Per Gross och Musica Vitae. Verket tar avstamp i ett par musikaliska citat och fraser av 1700-talstonsättarna G. F Händel och A. Vivaldi. Det musikaliska materialet har Andrea Tarrodi sedan omarbetat till en tät och intrikat orkesterväv där dåtid speglas i nutida musik!

Partille Kammarorkester framför två verk från 1900-talet, Musik för stråkorkester av Walter Leigh (1905-1942) och Kråkeboserenad av Birger Anrep Nordin (f 1888-1946), vilka har helt olika karaktär, sinnligt komponerade med stor variation på klangfärg, rytm och tonhöjd. Avslutningsvis får publiken luta sig tillbaka med välkända melodier och förtrollas av blockflöjtens barocktoner i Antonio Vivaldi (1678-1741) – Concerto i C-dur RV443 som innehåller den mycket omtyckta och ofta hörda largosatsen.


Per Gross

Blockflöjtist Per Gross är etablerad och framstående solist och barockmusiker med gediget CV. Han har studerat vid Syddansk Musikkonservatorium samt Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vann tävlingen Solistpriset 2010. Därefter verksam som blockflöjtist med uppdrag för bla Göteborgs Symfoniker, Svenska kammarorkestern, Musica Vitae, Gävle symfoniorkester, Uppsala Kammarorkester, Drottningsholms barockensemble, Nordiska Kammarorkestern och Göteborg Baroque. Dessutom framträtt vid festivaler utomlands som bl.a. Aix-en-Provence och Proms i London (Royal Albert hall). Per Gross finns representerad på skivinspelningar med musik av Andrea Tarrodi på dB Productions samt J.S Bach på BIS.

Per Gross – Foto: Peter Knutson

Pierre Torwald

Dirigent Pierre Torwald har liksom solisten gedigen erfarenhet inom barockmusik som frilansande trumpetare och mångårigt engagemang inom Göteborg Baroque. Efter en period som vikarierande orkesterchef på GöteborgsOperan ändrade han yrkesinriktning och ägnar sig numera mer åt ekonomi och andra redskap än instrumentet, men dirigentpinnen lägger han inte ifrån sig. Idag är Pierre Torwald ordinarie dirigent för Mölndal Symphonic Band och vice dirigent för Göteborgs hemvärnsmusikkår.

Pierre Torwald har anlitats av Partille Kammarorkester både som solist och dirigent ett flertal gånger tidigare där hans musikalitet och pedagogiska ådra klickat bra med orkesterns ambitioner.

Pierre Torwald

Bakgrund till projektet

Per Gross är den ursprungliga intitiativtagaren till konserten. Redan 2022 kontaktade han Partille Kammarorkester med förslag att genomföra en kyrkokonsert, med bla Vivaldi flöjtkonsert. Orkestern var självklart hedrad att få en förfrågan från en sån framstående solist, men fick tyvärr tacka nej p g a andra uppdrag. Men redan nästa år fick orkestern en ny chans och förfrågan att även framföra Tarrodis då nyss uruppförda verk ”Rococo reflections”. Vem kan tacka nej två gånger till en sån fin möjlighet? Efter ett samtal till vår barockkunnige dirigent Pierre Torwald så var dirigentvalet också klart.

Med bättre framförhållning ansökte Partille Kammarorkester om anslag från Familjen Jungens Stiftelse vilket möjliggjort genomförandet.

För Partille Kammarorkester har det varit en stor inspiration och fantastisk möjlighet att spela med så kompetenta barockmusiker och det känns även fint att nyskriven musik spelas i fler sammanhang. Att professionella musiker som Per Gross själva är pådrivande att få spela med fritidsorkestrar visar på engagemang för musikutvecklingen i landet i stort. Samarbeten med specialisterna är en stor källa till inspiration för orkesterns medlemmar, njutbara konserter för publiken och drar mer uppmärksamhet till fritidsorkestrarna betydelse för svenska musiklivet.

Dela på Facebook
fb-share-icon