Julkonsert i Jonsered – Julens sånger

Julens Sånger 2023

Plats
Jonsereds Kyrka

Datum
2023 12 17


Partille Kammarorkesters medverkan på musikgudstjänsten ”Julens Sånger” i Jonsereds kyrka har blivit en tradition (med undantag från de år vi varit tvungna att ta uppehåll p g a rådande pandemirestriktioner). Ett riktigt fint och trevligt sätt att avsluta spelåret och fira in den annalkande julen.

Julens Sånger arrangeras av Partille Församling, och det bjöds på inte mindre än två ”julkonserter” med en timmes mellanrum. Tillsammans med Jonseredskören, Damkören, Draget och Unga röster – en sammansatt barn- och kyrkokör under ledning av Anna-Lena Nordberg och Camilla Voigt.

Konsert – ”Toner för Generationer” 2023

Med solist Tekla Kolar Konkoli och Göteborgs Suzukiförening

Plats

Partille Kulturum

Datum

2023 11 24


Fredagskonsert med och för unga musiker i Partille Kulturum. Den första av två konsertsamarbeten med unga solister och stråkmusiker under vårt ”Attacca”-projekt. Med 18-åriga violinsolisten Tekla Kolar Konkoli samt ett helt gäng ungdomar och solister från Göteborgs Suzukiförening. Ett ordentligt generationsöverskridande event där åldersspannet mellan den yngsta och äldsta deltagaren var inte mindre än 74 år (!)
Konserten introducerades av Partille kultursamordnare Anna Foster.

Toner för Generationer” är en serie med två konserter som görs tillsammans med unga stråkar. De genomförs inom ramarna för vårt projekt Arco-Attacca-Da Capo med nyorienteringsbidrag från Ideell Kulturallians och syftar till att ge unga stråkmusiker chansen att vara solister såväl som att spela och medverka med en större orkester.

Läs mer om projektet ”Arco-Attaca-Da Capo”

Program

  • Johann Sebastian BachVivace ur Konsert för 2 violiner, i d-moll
    Partille Kammarorkester med solister ur Göteborgs Suzukiförening
  • Birger Anrep-NordinKråkeboserenad
    Partille Kammarorkester
  • Francesco Maria VeraciniGigue ur Sonata i d-moll
    Göteborgs Suzukiförening
  • Henri VieuxtempsSouvenirs D’Amerique, variations on Yankee Doodle
    Partille Kammarorkester med Solist: Tekla Kolar Konkoli
  • Peter WarlockCapriol Suite för stråkorkester
    Partille Kammarorkester och Göteborgs Suzukiförening

Dirigent – Pierre Torwald
Solist – Tekla Kolar Konkoli
Göteborgs Suzukiförening – med stråkpedagoger Emanuel Kling och Marika Wirung
Konsertmästare PKO – Malin Bergman
Introduktion – Anna Foster, kultursamordnare i Partille Kommun
Göteborgs Suzukiförenings föräldragrupp – Fikaförsäljning
Clas Lestén – Ljudupptagning                                


Stort tack till våra externa bidragsgivare, utan vilka vi inte hade kunnat genomföra konserten:

Ideell Kulturallians
Partille Kommun
Sveriges Orkesterförbund
KULTURENS bildningsförbund




Toner för generationer

Ett konsertsamarbete med och för unga stråkmusiker!

Fredag 24/11 blir det generationsöverskridande toner i Partille Kulturum. Och den här gången sänker vi medelåldern i orkestern rejält när vi får spela tillsammans med ett helt gäng fantastiska ungdomar i åldrar mellan 12 -19 år. Ett riktigt roligt samarbete och kul konsert!

Konserten går av stapeln 19:30 i utställningshallen i Partille Kulturum och det är fri entré – men insläpp börjar redan 18:45 – då det erbjuds fikaförsäljning av Suzukiföreningen.

Det här blir den första av två planerade konserter i vårt projekt ”Attacca” – där yngre stråkmusiker får fokus som solister och får pröva hur det känns att spela tillsammans med en stråkorkester med större klang.

Om konserten och de medverkande

Tillsammans med unga stråkelever och solister från Göteborgs Suzukiförening, samt stråkpedagogerna Emanuel Kling och Marika Wirung kommer vi att spela första satsen ur Bachs dubbelkonsert, och även Peter Warlocks ”Capriol Suite” för stråkorkester.
Suzukiföreningen kommer även att framföra F.M. Veracinis ”Gigue” ur Sonata i D-moll.

Göteborgs Suzukiförening är en ideell förening som bedriver musikundervisning för barn i Göteborgsområdet enligt SuzukimetodenTM. Föreningen grundades 1971 och har idag över 200 spelande barn och ungdomar. Barnen får gruppundervisning och individualiserad undervisning varje vecka under terminen. Idag erbjuds instrumentallektioner i altfiol, cello, fiol, gitarr, piano och tvärflöjt. Barnen börjar spela instrument vid ca 3-5 års ålder och kan dessförinnan börja med rytmik när de är ca 2-4 år.


Vi kommer även att backa upp fantastiskt duktiga violinsolisten Tekla Kolar Konkoli i Vieuxtemps ”Souvenirs D’Amerique” – vilken består av riktigt violinekvilibristiska variationer på ”Yankee Doodle”.

Tekla Kolar Konkoli och är 18 år och kommer från Göteborg. Under grundskoleåren spelade hon fiol för Tobias Andersson på Kulturskolan och har därefter spelat i både Göteborgs ungdomsorkester, Kulturskolans kammarensemble och Västra Götalands ungdomssymfoniker. Sedan 2021 studerar hon på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm för Agata Kawa-Cajler och till hösten är planerna att fortsätta med vidare studier på musikhögskola i Tyskland eller Schweiz.


PKO kommer själva att framföra Birger Anrep-Nordins ”Kråkeboserenad” från 1922, och konserten leds av dirigent Pierre Torwald.

Evenemanget kommer att presenteras av Partille Kultursamordnare Anna Foster.

Projekt Attacca och konserten genomförs med stöd från Ideell Kulturallians, Studieförbundet KULTURENS, Sveriges Orkesterförbund och Partille Kommun.


Och inte nog med det. Partille Kammarorkesters Eva Hallström kommer dessutom inte bara att spela cello under konserten, utan har även en utställning av sitt måleri i foajéhallen. Så vi kan erbjuda fröjd för såväl öron som ögon 😉

Tavla – Eva Hallström 2023

Välkomna!

Arco-Attacca-Da Capo

Partille Kammarorkester har beviljats nyorienteringsbidrag med 45 000 kronor från Ideell Kulturallians för att genomföra projektet Arco – Attacca – Da Capo. 

Projektet är uppdelat i tre ”delprojekt” vilka syftar till att sätta stråkmusik i fokus, skapa kultursamarbeten där unga fortsätter som solister och få vuxna att åter börjar spela med sina stråkinstrument igen.


ARCO
”Att spela med stråke”

är delprojektet där vi vill uppmärksamma stråkmusiken som en viktig musikgenre i samhället. Genom att skapa dialog med kommun, kulturskola och andra kulturorganisationer hoppas vi öka förutsättningarna för att genomföra konsertsamarbeten och nya kulturevenemang som kan väcka nyfikenhet för stråkmusik hos både unga och vuxna. Under juni deltog orkestern med kvartettspel vid Partille kommuns barn och ungdomsfestival ”Oluffs Galej” samt medverkade och spelade vid Kåsjögårdens midsommarfirande

En höjdpunkt i Arco-projektet var deltagandet i SIV Orkesterfestival där vi med stöd av Finn Rosengren som dirigent presenterade ett fint program för stråkorkester, flöjtsolist och harpa.

Konserten finansierades med bidrag från Sveriges Orkesterförbund, Ideell Kulturallians och Kulturens.

Med stöd av projektmedel anlitades Finn Rosengren för musikalisk ledning för festivalkonserten 30/9.  Finn har lång professionell erfarenhet, bla från Göteborgsoperan och har också både tålamod och sinne för att locka fram det bästa från en fritidsorkester. Förutom repetitionsarbete spelade han en stor roll för att finna en lämplig repertoar som passar för stråkorkester, flöjtsolist och harpa. Stråkmusik ligger honom varmt om hjärtat, och han har även bidragit mycket för att bredda orkesterns repertoar genom att hitta musik som annars kanske inte spelas så ofta, eller som nu att arrangera om ett verk själv. 


ATTACCA
”Att spela direkt utan uppehåll” 

Projektnamnet Attacca syftar till att vi vill uppmuntra unga musiker att gå vidare till nästa nivå utan allt för stora avbrott eller pauser. Som fritidsorkester vill vi visa att det finns spelsammanhang även efter kulturskola och musikgymnasium, men också uppmuntra unga musiker till fortsatt utveckling i sitt spelande genom att de själva får pröva vara solister. Vi strävar efter att erbjuda musikstuderande eller nyexaminerade musiker uppdrag vilket gör att de lättare också kan etablera sig i musikervärlden. 

Till Orkesterfestival-konserten 30/9 anlitade vi 2 nyligen examinerade musiker för att stötta upp orkestern: 

Harpist Malin Kjellgren är uppvuxen i Göteborg och tog i våras sin examen från Högskolan för scen och musik. Parallellt med studierna har hon frilansat både som orkester- och kammarmusiker. Programmet under orkesterfestivalen har särskilt valts ut för att vi skall kunna spela och uppleva så många verk som möjligt med harpan, vars 47 strängar skapar en unik klangfärg.

Cellist Marcus Bertzén har spelat med orkestern vid flera tidigare spelningar, men i år är det första gång som färdig examinerad musiker. Marcus har gått Master och Post Graduate Diploma på Stavanger Universitet, Norge och examinerades i januari i år. Han har nyligen flyttat till hemorten Trollhättan för att arbeta med undervisning och frilans. Tur för oss då han nu med kort varsel kunde anlitas som extramusiker i cellostämman.

Under hösten och vintern 2023-24 kommer Partille Kammarorkester genomföra två konserter inom projektet Attacca där yngre stråkmusiker får fokuset som solister och få pröva hur det känns att spela tillsammans med en stråkorkester med större klang. Orkesterspel är ett bra exempel på fritidsaktivitet som fungerar över generationsgränserna. Vi hoppas konserterna leder till många ringar på vattnet för det ideella kulturlivet i framtiden. 

Fredag 24 november
Konsert i Partille Kulturum där unga stråkmusiker från Göteborgs Suzukiförening får möjlighet att spela solistverk till stråkackompanjemang. De kommer framföra Bach Dubbelkonsert.
Ytterligare en ung lovande violinst, Tekla Kolar Konkoli från musikgymnasiet i Stockholm kommer framföra Vieuxtemps Souvenirs D’Amerique, ett verk som hon också övar in för att söka vidare till musikhögskola. 
Partille Kammarorkester och Suzukigruppen kommer framföra Warlocks Capriol Suite som gemensamt orkesterverk. Dirigent för konserten är Pierre Torwald
Läs mer om konserten här.

Februari 2024
I slutet av februari får vi äntligen tillfälle att spela med Partille Kulturskola och deras lärare igen. Trots att vi båda repeterar mitt i centrala Partille så är det 7 år sedan senaste vi genomförde en gemensam konsert. Exakt datum och plats kommer meddelas framöver,  men tanken är att orkestrarna kommer ha gemensamma verk,  och solistverk på samma sätt som vid konserten i november.


DA CAPO
”Att spela från början igen”

Är projektet där vi vill erbjuda vuxna som tidigare spelat ett stråkinstrument, men av olika anledningar slutat, att våga återuppta spelandet igen, i ett kravlöst men strukturerat sammanhang, såsom i öppna repetitioner, workshops eller som en mer strukturerad nybörjarkurs i orkesterspel. 

# Da Capo projektet har tillfälligtvis pausats eftersom vi med våra ideella krafter inte kan projektera allt samtidigt. Projektet är också lämpat att samarrangeras med annan organisation för att få bättre spridningskraft. Men vi håller tankarna på projektet levande och har hopp att inom kort återkomma med vilka aktiviteter som kan genomföras.

Har du förslag eller vill vara med som deltagare, stråkpedagog eller dirigent, är du såklart välkommen att kontakta oss!

Med vänlig hälsning, ordförande Ingeborg Palmér
info@partillekammarorkester.se