Workshop – Folkmusik med Jack Johansson

Workshop 8/11 och 15/11 med Jack Johansson – ”Folk och Barock – Digitalt 2021”.

I och med att pandemin satte käppar i hjulen vad gällde ”vanliga” repetitioner och konserter så fick vi hitta alternativa sätt att öva, umgås och ändå hålla spelandet uppe under året.
I februari 2021 körde vi två digitala Zoom-rep tillsammans med folkmusikern Jack Johansson över Zoom.

Zoom-repetition 8/2 med Jack Johansson – Polonäs nr 7

Vi fick en pedagogisk genomgång av ett antal polskor både ur ett historiskt och musikaliskt perspektiv, framförallt av ett par utvalda polonäser från Sexdregasamlingen. Jack spelade, vi spelade efter (efter bästa förmåga) och gick igenom steg för steg. Det var mycket uppskattat och vi planerade redan då att återbesöka folkmusiken tillsammans med Jack när restriktionerna väl släppte och vi fick möjlighet att träffas fysiskt igen.

Workshop

Som ett led i vår satsning att genomföra ett antal workshops på temat ”Folk och Barock – Digitalt 2021” blev det just Jack som blev inbjuden att hålla i två folkmusik-workshops med oss i Partille Kammarorkester.

Den första workshopen gick av stapeln 8/11 och följdes upp veckan därpå den 15/11.
Det övades både ”gung”stråk, tidiga ettor, förslag, drillar, ornament och baktakter i ”Nordic Wolf”, ”Näckens Polska”, ”Polonäs nr. 1” och ”Polonäs nr. 7” från Sexdregasamlingen samt ”Vals från Seglora”. Riktigt kul, och stundtals förvånansvärt svårt, men garanterat en nyttig övning i att försöka spela mer med öronen än ögonen.


Alla Partille Kammarorkesters workshops under ”Folk och Barock – Digital 2021” genomförs med hjälp av bidrag från Studieförbundet Kulturens.

Dela på Facebook
fb-share-icon