Erfarenheter från ett digitalt orkesterår! 

Varje måndag sedan november 2020 har det varit digitala rep via Zoom och närvaron har varit hög! Många har uppskattat att ses via skärmen och det har varit ett sätt att hålla igång sina instrument, men också ett sätt att upprätthålla föreningskänslan. 

I början var det mer teoretiska genomgångar av stråk och betoningar. Men sedan början av året har orkestern spelat sina stämmor i repertoiren med Spotify-musik som bakgrundsljud.  

Det blev snart en vana för alla att koppla upp sig digitalt, se varandras hemmakontor på skärm, trassla upp sina hörlursladdar, innan det var det dags att spänna stråken och dela stämton. Det stora hindret under repen var att varken vi eller dirigenten hörde varandra, utan det man hörde var ens egna tappra försök att hänga med i professionella orkesterns allt för höga tempo.

Sedan april ökade vi tempot med 2% i taget

De digitala repen fick ett lyft när vi upptäckte appen Amazing Slow Downer. Appen spelar upp digitalt lagrad musik i det tempo man själv önskar, fast bibehåller tonhöjden.

Känslan var just Amazing!  Äntligen kunde dirigenten välja lämpligt övningstempo och repetera de svåra partierna med 2% tempoökning i taget, tills vi successivt höjt till måltempo. Mycket effektivt.

Amazing Slow Downer kostar visserligen några hundralappar men är ett bra tips för alla som vill öva hemma!

Workshop – folkmusik

Folkmusikern Jack Johansson har tidigare anlitats vid en konsert med folk och barocktema 2019. Nu som färdigutbildad folkmusiker vid Musikhögskolan i Stockholm genomförde han digitala workshops för PKO från sin musik-studio i hemmet. Tekniken att spela före och härma är vanligt förekommande när man lär ut folkmusiklåtare och fungerar utmärkt över zoom, så länge alla utom ledaren har mikrofonen avstängd.

Orkestern lärde sig 4-5 folkmusiklåtar och fick även tips om drillar och ornament typiska för folkmusik. I höst hoppas vi kunna genomföra en uppföljande workshop live, där vi kan få till ett härligt folkmusiksväng. 

Vem vet, kanske delar vi med oss av folkmusiken vid någon konsert framöver ?


Orkestern söker nu bidrag för att kunna genomföra fler workshop med både barockmusik och folkmusik i november. Mer information kommer.

Dela på Facebook
fb-share-icon