Musik från fyra sekel, i Kulturum

Lördag 12/11 kl 14, Utställningshallen i Partille Kulturum.

Konsert med musik från fyra sekel av kompositörer med olika nationellt ursprung.  

Konserten, med nästan samma program, skulle ursprungligen ha genomförts under våren 2020 men fick då ett oväntat avbrott på grund av pandemin och fick ställas in.
Men skam den som ger sig. Vi framförde i år programmet i sin helhet under en musikgudstjänst i Hyssna kyrka den 23/10 och är glada att nu även kunna göra det i Partille Kulturum, i egen regi.

Entré vuxna: 100 kr
Pensionär/Student: 50 kr
Barn/ungdom t o m 16: fri entré

Välkomna!

Konserten genomförs i samarbete med Sveriges orkesterförbund och Kulturens StudieförbundTrumpetsolisten Pierre Torwald, specialiserad inom barockmusik och nutida konstmusik, inleder konserten med Giuseppe Torellis ”Sonata i D-dur” från 1600-talets Italien. Orkestern framför sedan 1700-tals musik av Carl Stamitz som var verksam i Tyskland men hade tjeckiskt ursprung.  

Den svenska kvinnliga pianisten Valborg Aulin, aktiv under slutet av 1800-talet till början av 1900-talet, skrev en finstämd ”Elegie” för piano. Hennes välkända bror Tor Aulin gjorde en transkription för piano och violin som orkestern nu framför. Denna bryts av med ”Två stycken för stråkorkester för ungdomar” – ett livligt ungerskt verk från 1900-talets mitt, komponerad för musikskoleelever av deras lärare Rezsö Sugár.  

Sist men inte minst framförs i modern orkesterstil ytterligare ett soliststycke – ”Concertino för trumpet och stråkorkester”  skriven 1957 av vår svenska tonsättare Lars-Erik Larsson.

Repetition i Partille församlingshem inför konsert i Kulturum

 


Pierre Torwald har under drygt 20 år arbetat som kammarmusiker och solist med fokus på barockmusik och nutida konstmusik. Efter studier hos Finn Rosengren i dirigering har Pierre ett flertal gånger lett Partille Kammarorkester som dirigent, men medverkar den här gången som trumpetsolist.  

Finn Rosengren var anställd som dirigent vid Stora Teatern/Göteborgsoperan mellan 1978 och 2013 och ansvarade där för den musikaliska ledningen av drygt 1800 föreställningar och konserter. 1965 – 2003 var han dirigent för Göteborgs Ungdomssymfoniker, och han har också haft talrika engagemang hos andra orkestrar. Han är också verksam som lärare, bl.a. vid Högskolan för scen och musik och arbetar med utgivning av äldre svensk musik inom projektet Levande Musikarv. 

Dela på Facebook
fb-share-icon